Moja koleżanka zawsze naciera udka z kurczaka dwoma przyprawami. Każdy prosi o dokładkę

Dodano:
Pieczone udka Źródło: Shutterstock / nada54
Pieczone udka z kurczaka to danie, które uwielbia moja koleżanka. Podaje je zwykle do obiadu, ale szykuje też często na imprezy ze znajomymi czy rodziną. Te udka zawsze znikają ze stołu najszybciej i każdy chętnie prosi o dokładki.

Pieczone udka z kurczaka to obiadowy klasyk. Moja koleżanka udowodnia, że w prostocie tkwi siła, bo sekret jej przepisu to dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu. Udka wychodzą aromatyczne, a ich skórka jest apetycznie rumiana i chrupiąca.

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka?

Przyprawy, o których mowa, to papryka słodka i papryka ostra. Koleżanka je miesza i naciera nimi mięso uprzednio posolone i natłuszczone odrobiną oliwy. Nic więcej tak naprawdę nie potrzeba, chociaż moja znajoma poleca, aby do naczynia z kurczakami dorzucić też kilka ząbków czosnku (można również włożyć gałązki rozmarynu albo tymianku).

Kurczaki można w przyprawach marynować 1-2 godziny, ale można też od razu wkładać do piekarnika (moja znajoma często tak robi, kiedy szykuje obiad dla rodziny po powrocie z pracy i nie ma czasu na czekanie). Czas pieczenia jest orientacyjny, bo zależy m.in. od wielkości udek. Można jednak przyjąć, że to czas między 35 a 50 minut. Aby udka nie były suche, a skórka była idealnie chrupiąca, warto w trakcie pieczenia potraktować mięso odrobiną wody, co zaznaczyłam również w samym przepisie.

Rada: proporcje papryk można zmieniać, w zależności o tego, jak pikantne chcesz mieć mięso. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej ostrej papryki, możesz też część zastąpić chili.

Przepis: Udka w papryce

Pieczone udka z aromatycznymi przyprawami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
722 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie udekUdka natrzyj oliwą, solą, a następnie mieszanką obu papryk. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Pieczenie udekUdka piecz ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia możesz mięso spryskać lub delikatnie polać wodą.

Jak podawać pieczone udka?

Pieczone udka z kurczaka to przede wszystkim doskonałe danie obiadowe. Świetnie smakują z ziemniakami gotowanymi czy pieczonymi, z frytkami, ryżem czy kaszami. Pasują do nich różne surówki i sałatki. Takie udka z kurczaka (ale też pałki czy skrzydełka zrobione w ten sam sposób) to świetna przekąska na ciepło podczas spotkań z bliskimi. Wówczas wystarczy podać do nich dobre pieczywo i półmisek pikli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...