Moja koleżanka zawsze naciera udka z kurczaka dwoma przyprawami. Każdy prosi o dokładkę
Pieczone udka z kurczaka to obiadowy klasyk. Moja koleżanka udowodnia, że w prostocie tkwi siła, bo sekret jej przepisu to dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu. Udka wychodzą aromatyczne, a ich skórka jest apetycznie rumiana i chrupiąca.
Jak zrobić pieczone udka z kurczaka?
Przyprawy, o których mowa, to papryka słodka i papryka ostra. Koleżanka je miesza i naciera nimi mięso uprzednio posolone i natłuszczone odrobiną oliwy. Nic więcej tak naprawdę nie potrzeba, chociaż moja znajoma poleca, aby do naczynia z kurczakami dorzucić też kilka ząbków czosnku (można również włożyć gałązki rozmarynu albo tymianku).
Kurczaki można w przyprawach marynować 1-2 godziny, ale można też od razu wkładać do piekarnika (moja znajoma często tak robi, kiedy szykuje obiad dla rodziny po powrocie z pracy i nie ma czasu na czekanie). Czas pieczenia jest orientacyjny, bo zależy m.in. od wielkości udek. Można jednak przyjąć, że to czas między 35 a 50 minut. Aby udka nie były suche, a skórka była idealnie chrupiąca, warto w trakcie pieczenia potraktować mięso odrobiną wody, co zaznaczyłam również w samym przepisie.
Rada: proporcje papryk można zmieniać, w zależności o tego, jak pikantne chcesz mieć mięso. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej ostrej papryki, możesz też część zastąpić chili.
Przepis: Udka w papryce
Pieczone udka z aromatycznymi przyprawami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 722 w każdej porcji
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Szykowanie udekUdka natrzyj oliwą, solą, a następnie mieszanką obu papryk. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Pieczenie udekUdka piecz ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia możesz mięso spryskać lub delikatnie polać wodą.
Jak podawać pieczone udka?
Pieczone udka z kurczaka to przede wszystkim doskonałe danie obiadowe. Świetnie smakują z ziemniakami gotowanymi czy pieczonymi, z frytkami, ryżem czy kaszami. Pasują do nich różne surówki i sałatki. Takie udka z kurczaka (ale też pałki czy skrzydełka zrobione w ten sam sposób) to świetna przekąska na ciepło podczas spotkań z bliskimi. Wówczas wystarczy podać do nich dobre pieczywo i półmisek pikli.